Tu stii ce mai fac parintii tai?

Batran Lacrimi in Ochi - Camin de BatraniȘtirile ProTV au demarat campania umanitară “Tu știi ce mai fac părinții tăi?” prin care cer autorităților să acționeze pentru protejarea celor care sunt a doua generație afectată de migrația masivă, să construiască sau să amenajeze cămine de bătrâni în raport cu nevoile lor, cămine în București dar și în restul țării, să finanțeze îngrijirea la domiciliu și să construiască centre de zi în zonele afectate în care cei în vârstă să socializeze, să primească asistență medicală și o masă caldă.

Paula Herlo și Anca Nastasi coordonatori direcți ai campaniei ridică o întrebare dureroasă: “Tu știi ce mai fac părinții tăi?”.

În România zilelor noastre, bătrânețea reprezintă o povară. Sunt nenumărate cazuri de bătrâni singuri, izolați care nu au nici o șansă la un trai mai bun. Fie că vorbim de părinți sau bunici “uitați” de rude care au plecat în străinătate pentru a și face un rost, de copii cărora nu le pasă de vârstnicii lor și pe care nu îi ajută în niciun fel sau de bătrâni care nu moștenitori, trebuie recunoscut faptul că există o problemă. O problemă majoră care afectează un procent ridicat din populația României.

Vârstnicii rămân singuri după ani întregi de muncă sperând că cineva le va aprecia sacrificiul pe care l-au făcut toată viața. Însă, nici o instituție a statului român nu își asumă răspunderea pentru acești bătrâni. De cele mai multe ori, bătrânii ajung să ducă o viață mizeră după pensionare, o viață chinuitoare care le face ultimii ani, amari.

Bătrânețea nu este boală, nici singurătate și nici suferință. Bătrânețea ar trebui să reprezinte pentru un om, perioada în care se bucură de agoniseala lui de o viață. Ar trebui să fie perioada în care să fie fericiți, să aibă familia aproape, să se bucure de ultimii ani rămași cu demnitate.

Acesta este și motivul pentru care ne-a venit ideea unui cămin de bătrâni, idee pe care am transformat-o în Căminul Colosseum pe site-ul căruia te afli. Poți vedea mai multe detalii despre căminul nostru și dotările lui aici.

 “1.000.000 de oameni în vârstă au nevoie de îngrijire. Împreună îi putem ajuta!”. Sub acest îndemn, Știrile ProTV încurajează cetățenii să semneze o petiție online. Prin această petiție se cer următoarele:

  • respectarea demnității umane
  • îmbunătățirea legislației și dezvoltarea unei strategii pentru susținerea bătrânilor singuri
  • dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu
  • creșterea capacității de cazare a bătrânilor în cămine
  • încurajarea înființării de cămine private și de centre de zi pentru vârstnici
  • dezvoltarea unui număr de urgență dedicat persoanelor în vârstă
  • realizarea unui recensământ despre bătrânii singuri în case

În prezent, s-au strâns peste 37.200 de semnături. Semnături puține care pot schimba însă, multe. Și alte personalitățile ale trustului PRO s-au alăturat acestei inițiative printre care:  Pavel Bartoș, Mihai Petre, Iulia Vântur  sau Andreea Esca. Demararea campaniei “Tu știi ce mai fac părinții tăi?” este o acțiune lăudată și apreciată de oameni, lucru confirmat de mesajele numeroase lăsate de utilizatori în comentarii.

 Vrem să știm și părerea dvs legată de această inițiativă a ProTV-ului. Credeți că este un demers util? Credeți că se va schimba ceva?