Motivele pentru care oricine poate avea Alzheimer !

Alzheimer nu este nici o boală a bătrâneții, nici ceva care faci doar pentru că mama sau tata a avut-o.

Este absolut esențial pentru oricine are grijă de un bolnav de Alzheimer (și nu numai pentru ei) ca înainte să trateze, să înțeleagă natura complexă a acestei boli.

Creier Alzheimer

Ca orice boală a creierului este foarte greu de tratat. În ciuda progreselor pe care le-au făcut neuroștiințele, cunoaștem încă atât de puține lucruri despre cum funcționează creierul uman.

Ce putem ști sigur este cum acționează Alzheimer-ul asupra creierului (VEZI ARTICOLUL). Și că odată instalat, efectele sunt ireversibile. Și mai știm că, deși nu poate fi oprită definitiv, există numeroase eforturi pe care putem și trebuie să le facem ca să minimizăm impactul pe care îl are asupra bolnavului și familiei. Începute la momentul potrivit și aplicate în mod consistent, ele pot duce la o viață mai lungă și mai apropiată de normal.

Pentru a înțelege CUM tratăm Alzheimer-ul, trebuie să înțelegem DE CE apare.

 

Nu există o singură cauză pentru Alzheimer.

Alzheimer-ul este determinat de mai mulți factori care acționează combinat. Ei nu încep să acționeze de la 50 de ani sau de la 80, ci se acumulează pe tot parcursul vieții.

5% din cazurile de Alzheimer au vârsta între 30-60 de ani.

Asta ne duce la un alt aspect al bolii: imprevizibilul. Niciun medic nu poate spune cu siguranță că o persoană va avea Alzheimer și alta nu. Nici când anume se va declanșa.

De aceea, singura noastră apărare este să prevenim apariția bolii!

 

Factorii care pot provoca Alzheimer

 

Genetic

Psihic

Fizic

 • Moștenire genetică
 • Depresii
 • Activitate psihică repetitivă sau pasivă
 • Educație
 • Experiențe traumatizante
 • Stres
 • Relații sociale defectuoase
 • Singurătatea
 • Viață dezordonată
 • Sedentarism
 • Lovituri la cap
 • Alimentație deficitară
 • Factori de mediu (mediu toxic, lipsa oxigenului)
 • Colesterol crescut
 • Tensiune sangvină crescută
 • Vârsta
 • Diabet
 • Fumat
 • Medicamentație
 • Imunitate scăzută

 

După cum vedem, cauzele în sine sunt lucruri cu care toți ne confruntăm. Unele aproape că fac parte din cotidian. Câte din criteriile acestea se aplică și la tine?

Să le luăm pe rând:

 

Factorul genetic

Este una din cele mai vizibile cauze. Moștenim trăsăturile părinților și bunicilor noștri și, împreună cu ele moștenim și vulnerabilitățile. La fel cum nu ne alegem familia, nu alegem nici moștenirea genetică. Astfel, unii dintre noi se nasc predispuși la anumite afecțiuni.

Este total greșit să credem că factorul genetic este decisiv.

Alzheimer apare și la persoane care nu au nicio rudă bolnavă. Nu ne este scris în codul genetic să fim loviți de o anumită boală. Nu moștenim boala. E vorba pur și simplu de o slăbiciune la acea boală.

În cazul Alzheimer-ului s-au găsit câteva gene care se poate să fie responsabile. Dar noi nu moștenim toate genele. Faptul că un părinte are Alzheimer, nu face decât să crească șansele, nu este o certitudine că te vei îmbolnăvi.

Factorul genetic în apariția Azhemer-ului

Asta înseamnă că dintre doi oameni cu o viață la fel de sedentară, cel care are un trecut de Alzheimer în familie este mai probabil să aibă se îmbolnăvească de Alzheimer. Dar dintre doi oameni, primul care mănâncă echilibrat, are o minte permanent activă, face mișcare și are cazuri de boală în familie și celălalt care e exact opusul, este mai probabil ca Alzheimer-ul să-l ocolească pe cel care duce o viață sănătoasă și să-l lovească pe cel care are o viață nesănătoasă.

În pofida predispoziției, un stil de viață sănătos nu lasă boala să se manifeste pentru că nu îi crează condițiile.

Nu trebuie să avem pe cineva bolnav de Alzheimer în familie ca să ne îmbolnăvim!

 

Factorii psihici

Conform studiilor, factorii psihici și psihologici contribuie cel mai mult la declanșarea bolii, întrucât este o afecțiune a creierului.

Activitatea creierului se împarte în 2:

 1. INTELECTUL
 2. EMOȚIILE

Astfel trebuie să facem distincție între performanța la școală și locul de muncă și echilibrul în relațiile cu ceilalți și cu noi înșine. Ambele trebuie sunt la fel de importante pentru menținerea sănătății mentale.

LoveBrain Alzheimer

Provocările la locul de muncă, cititul, rezolvarea de probleme și orice activitate care stimulează intelectul se spune că reduc mult riscul de apariție al Alzheimer-ului. Același efect benefic îl interacțiunile sociale, viața spirituală, odihna, calmul și întregul nostru climat emoțional. Cine a spus că râsul e cel mai bun medicament nu mințea: endorfinele și dopamina pe care le eliberăm când râdem reduc riscul de Alzheimer și accident vascular.

Stresul, nervozitatea, singurătatea sunt la fel de periculoase pentru creier ca și lipsa de stimulare intelectuală. Statistica arată că Alzheimer-ul face mai multe victime între persoanele cu o educație inferioară.

Stresul – crește tensiunea și astfel apar probleme în irigarea creierului cu sânge.

Nervozitatea și agresivitatea – suprasolicită neuronii.

Lipsa de exercițiu mental – lasă neuronii într-o letargie la fel ca un mușchi nelucrat care se atrofiază.

 

Factorii fizici

Factorii fizici cum ar fi fumatul, sedentarismul și alimentația nesănătoasă duc la o slabă circulație sangvină. Circulația slabă face ca celulele să primească mai puțin oxigen. Iar mai puțin oxigen în corp înseamnă mai puțin și în creier. Dintre toate organele, creierul este cel mai mare consumator de oxigen. El are nevoie constantă și resimte și cea mai mică schimbare.De aceea ne simțim ușor amețiți când ajungem la munte. Efectul de calm pe care ni-l dă o țigară este, pe lângă celelalte chimicale, efectul provocat de scăderea cantității de oxigen din creier (nicotina contractă vasele de sânge).

Oxigen

Alți factori de risc sunt colesterolul (care se depune pe vase și le îngroașă) și diabetul.

Vârsta este un alt factor care  contribuie la declanșarea bolii. Pe măsură ce înaintăm în vîrstă cresc șansele îmbolnăvirii, pentru se deteriorează țesutul și scade imunitatea. Acestea pot fi combătute printr-o activitate constantă, fizică și psihică.

Alimentația trebuie să conțină puține grăsimi (pe care corpul le transformă foarte greu în energie), puține zaharuri rafinate și multe legume, vitamine și proteine. De asemenea unul din elementele care nu trebuie să lipsească din creier este magneziul.

 

CE SĂ REȚINEM?

 1. Te poți îmbolnăvi de Alzheimer chiar dacă nu ai pe nimeni bolnav în familie
 2. Faptul că unul din părinți sau ambii au Alzheimer nu înseamnă că și tu vei avea
 3. Singura metodă de apărare contra bolii Alzheimer este prevenția
 4. Alzheimer nu este provocat de o singură cauză, ci de mai mulți factori combinați care se acumulează pe tot parcursul vieții
 5. Vârsta este un alt factor între mai mulți
 6. Râsul și viața socială îmbunătățesc sănătatea mentală
 7. Cel mai important lucru pentru creier este să primească suficient oxigen
 8. Sportul și alimentația bogată în nutrienți sunt esențiale pentru prevenirea bolii Alzheimer
 9. Cu cât te regăsești mai mult în tabelul de cauze care duc la Alzheimer, cu atât mai repede trebuie să îți schimbi stilul de viață. Mai tîrziu s-ar putea să fie prea târziu! Când apar simptomele de Alzheimer nu mai există cale de întoarcere

__________________________________________________________

Vi s-a părut util acest articol?
Comentați mai jos mai jos și vom răspunde în maxim 24 h!