Depresia la Bătrâni – Semne și Tratament

Depresia la BatraniSchimbările majore prin care trec cei în vârstă odată cu trecerea anilor precum: ieșirea la pensie, moartea partenerului de viață, izolarea de cei din jur, sau problemele medicale duc la depresie. Efectele imediate ale acestei afecțiuni îi fac pe bătrâni să își piardă pofta de viață, energia, apetitul, somnul si duc la probleme majore de sănătate.

Cu toate acestea, depresia este o boală care apare aproape inevitabil la bătrânețe, iar în acest caz, important este să se depisteze din timp simptomele pentru se putea stopa acest proces.

Semne și simptome ale depresiei la bătrâni

 • Tristețe, mâhnire

 • Oboseală

 • Abandonarea sau pierderea interesului pentru orice activitate menită să le ridice moralul sau să îi mențină ocupați, începând de la hobby-uri și până la tabieturile zilnice pe care bătrânul le avea înainte

 • Izolarea și lipsa interacțiunii cu cei din jur

 • Pierderea în greutate sau lipsa apetitului

 • Privarea de somn

 • Pierderea încrederii în sine (atunci când apar discuțiile legate de faptul că vor să devină o povară pentru cei din jur, sau când apar sentimentele de inutilitate)

 • Creșterea consumului de alcool

 • Dorința de moarte – pentru că văd în asta, singura scăpare.

Depresia nu este un semn de slăbiciune, o provocare peste care nu se poate trece sau o boală incurabilă. Oricine poate avea o depresie, fie tânăr, adult sau bătrân, indiferent de statutul social, de grjile și problemele întâmpinate sau de realizările avute.

Depresia este o afecțiune care trebuie tratată, nu trebuie trecută cu vederea indiferent de vârstă, chiar și bătrânii pot învinge această boală cu ajutorul și sprijinul celor dragi.

De aceea, dacă nu e posibilă menținerea celor vârstnici în sânul familiei sau dacă timpul nu îți permite să te ocupi de părinții sau bunicii tăi, este recomandată internarea într-un cămin pentru batrâni unde poate interacționa cu persoane de vârstă apropiată. Chiar și scoaterea bătrânului din mediul său obișnuit poate să-i facă bine, ajutându-l să iasă din starea de depresie.

Contactează Acum Căminul Colosseum pentru o estimare a costurilor apăsând butonul de mai jos sau sunând la 0722.266.143 

Contact Camin de Batrani

 

Cauzele depresiei bătrânilor

Odată cu trecerea timpului, cei în vârstă trec prin numeroase schimbări majore care pot duce la depresie. Cauzele acestor schimbări sunt:

 1. Izolarea de cei din jur (bătrânul rămas singur în locuință, imobilizarea la pat din cauza unor probleme medicale, incapacitatea de a se mai deplasa pe distanțe lungi, etc.)

 2. Pierderea încrederii în sine datorită pensionării, a limitării activităților zilnice sau a neputinței.

 3. Frica. Fie că este vorba de frica de moarte, anxietate, frica de singurătate, frica de a nu deveni o povară pentru cei din jur.

 4. Singurătatea. Atunci când bătrânii văd cum rămân din ce în ce mai singuri, văd cum prietenii, soția/soțul trec în neființă.

 5. Problemele medicale (bolile bătrâneții sau cronice, dizabilitățile, durerile mari, scăderea capacității cognitive, repercursiunile asupra corpului după intervenții chirurgicale, etc).

În plus, sunt mai predispuși depresiei cei care suferă de boala Parkinson, boli de inimă, cei care au suferit un infarct, bolnavii de cancer, diabeticii, cei cu probleme la glanda tiroida, bolnavii de Alzheimer sau de demență. (sursa)

Cum tratăm depresia?

Din punct de vedere medical, depresia poate fi tratată cu medicamente. Este însă nevoie de o vizită la medic, de o rețetă prescrisă, sau în unele cazuri de supraveghere permanentă (în cazul bătrânilor cu tendințe sinucigașe). În acest ultim caz este necesară asistența medicală și supravegherea 24/24h. Dozele recomandate trebuie respectate cu strictețe, iar în cazul în care acestea dăunează organismului trebuie modificate.

Atenție! În unele cazuri doza prescrisă de medicamente antidepresive afectează comportamentul bătrânului făcându-l letargic sau, dimpotrivă, accelerându-i pulsul și tensionându-l. Modificarea dozei trebuie făcută doar de medicul specialist, indiferent că e vorba de creșterea sau scăderea cantității de medicamente antidepresive.

În cazul bătrânilor, recomandarea medicație de către medici contra depresiei este o sarcină grea datorită faptului că de multe ori bătrânii iau și alte tipuri de medicamente, iar o combinație a acestora poate avea efecte negative.

Învingerea depresiei nu poate fi făcută doar cu ajutorul medicamentelor, bătrânii trebuie să fie deschiși lucrurilor noi, trebuie să fie de acord să-și schimbe atitudinea și obiceiurile, să încerce încontinu să se adapteze noi vieți, să fie optimiști și încrezători că totul se va rezolva.

Activitatea fizică și socială trebuie să fie activă, bătrânii trebuind să fie deschiși cu cei din jur, să comunice, să petreacă clipe cu cei dragi. Atunci când sunt în depresie, bolnavii nu vor să facă nimic sau să vadă pe nimeni, iar acest lucru agravează boala. Cu cât bătrânii care suferă de depresie sunt mai activi atât din punct de vedere fizic, cât și mental sau social cu atât se vor simți mai bine și vor putea să-și amelioreze sau să învingă afecțiunea.

Depresia poate fi tratată și prin exercițiile fizice, printr-o dietă echilibrată, prin descoperirea unor hobby-uri noi, petrecerea timpului cu cei dragi, comunicarea cu cei din jur, somn odihnitor, și o stare generală de bună dispoziție (râsul ridică moralul și întărește spiritul).

Întâlniți astfel de situație cu vârstnicii în familia dvs?  Credeți că bătrânii din familia dvs suferă de depresie? Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le postați în formularul de comentarii de mai jos!