Cum sa alegi un camin de batrani in 6 pasi

Doar în București și Ilfov sunt peste 60 de cămine, fiecare cu prețurile și serviciile lor. Dar nu toate sunt și convenabile, unele sunt prea departe, altele sunt prea mici și înghesuite, unele au personal neglijent, iar altele pur și simplu sunt prea scumpe.

Așadar cum facem să găsim căminul potrivit?

1. Întreabă

Întreabă rudele, prietenii, colegii și medicii ori de câte ori ai ocazia. Experiența lor este mai bogată în informații decât orice broșură. Aproape toți avem sau știm pe cineva care are un părinte la cămin.

Vorbește cu cei care sunt mulțumiți! Se poate ca ce le-a convenit la respectivul cămin să nu se potrivească nevoilor tale. Faptul că tatăl cu semipareză a fost bine îngrijit nu garantează că fel de bine va fi tratată mama cu Alzheimer. Nu din reavoință, ci pentru că personalul e specializat pe alte afecțiuni.

Intreabă despre cămin de bătrâni

Vorbește în special cu cei care au schimbat unul sau mai multe cămine! Ei vor ști cel mai bine semnele care dau de bănuit dacă un cămin e de încredere sau nu. Gândește-te că ei au fost convinși că fac alegerea corectă. Când și-au dat seama că au greșit, era prea târziu.

Să te muți între cămine e mai greu decât să găsești unul bun din start. Bătrânul are cel mai mult de suferit din pricina mutărilor repetate. Alt mediu, alt colectiv, alte asistente, altă mâncare, alt pat. La vârsta asta nu se adaptează prea ușor schimbărilor. Cu atât mai mult dacă e și bolnav.

2. Caută

Acum știi câteva cămine bune și pentru că veștile rele se răspândesc repede, știi mai multe pe care ar trebui să le eviți. Dar cel mai important e că înțelegi la ce să te aștepți.

Nu te limita la cele câteva nume de care ai auzit. Probabil sunt mai puțin de jumătate din total și cel mai bun încă nu e printre ele. Încă o dată, cel mai bun pentru tine nu e același lucru cu cel mai bun pentru altul. Poate fi cel mai ieftin, cel mai bine dotat sau cel mai aproape de casă.

Începe să cauți!

Cauta camin de batrani

Dacă nu te caută ele pe tine, prin fluturași în căsuța poștală, găsești case de bătrâni pe Google, în spitale și în anunțuri la ziar. Pe internet ai avantajul că poți vedea cum arată camerele, fără să te deplasezi, ai multe opțiuni și poți vedea părerile și discuta deschis cu oameni care sunt în aceași situație ca și tine.

Forumurile sunt printre cele mai utile. Atenție! Dacă ți se pare că unele comentarii sună fals, laudă în mod evident sau, dimpotrivă, vorbește foarte urât despre un anumit cămin, probabil nu este o opinie sinceră, ci publicitate. Ține minte că oricine poate accesa și scrie pe un forum. Poți să-ți dai seama ușor cine spune adevărul după detaliile pe care le oferă. Cine a avut de-a face un cămin îți va povesti cu lux de amănunte ce s-a întâmplat, pe cine a avut acolo, de ce boală suferea, câți ani avea etc.

Amănuntele sunt cheia!

Găsiți câteva discuții pe forumurile: romedic.roeva.rohotnews.ro și softpedia.com.

3. Compară

Ai găsit mai multe cămine și nu știi pe care să-l alegi.

La prima vedere toate sunt cam la fel. În realitate sunt foarte diferite. Toate afișează cam aceleași lucruri: locația, casa, mobilierul din camere, serviciile. Așa că sunt ușor de comparat între ele.

Compara camine de batrani

Unele case sunt specializate în recuperare medicală după accident, altele tratează mai bine bolile degenerative (Alzheimer, Parkinson), iar altele te ajută să scapi de singurătate și să stăpânești depresia. Desigur, cele mai multe sunt generaliste. Acestea refuză uneori să preia cazuri grave. Nu te lăsa descurajat, înseamnă că personalul nu este pregătit și e bine că recunosc asta și nu-și asumă riscuri inutile. Dacă mama, tata nu suferă de ceva care merită atenție deosebită, un azil de bătrâni generalist este suficient. Prețurile sunt mai mici decât la unul specializată, pentru că personalul specializat este mai greu de găsit și, implicit necesită salarii mai mari.

Alte lucruri pe care trebuie să le compari

  • Cât de ușor se ajunge – te interesează dacă poți să ajungi ușor și după serviciu sau trebuie să vizitezi doar într-o zi de weekend pentru că durează mult drumul.
  • Cât de multe informații concrete afișează pe site-ul de prezentare
  • Au galerie foto – oricine poate face o poză în ziua de azi, chiar și un telefon e suficient pentru galeria foto. Lipsa ei poate fi semn că încearcă să ascundă un aspect care nu avantajează.
  • Tarifele – cele cu prețuri mari spun verde în față, îți permiți sau nu îți permiți. Acestea sunt inofensive, pentru că selectează de la bun început publicul căruia se adresează și, de regulă, au condiții care justifică prețurile. Pe de altă parte, căminele care solicită prețuri prea mici sau au promoții ar trebui să-ți ridice un semn de întrebare. În definitiv, primești ce plătești. De regulă, dacă proprietarul căminului scade prețul considerabil sub 1500 lei pe lună, nu-și va acoperi costurile. Suma aceasta variază în funcție de numărul de îngrijitori per rezident Nu poate ieși constant în pierdere pentru ar fi nevoit să plătească din buzunarul propriu. Astfel, prețurile foarte mici sunt afișate fie pentru minimul de condiții, deci tariful tău final va fi simțitor mai mare. Fie ține prețul jos pentru început și recuperează crescându-l după ce bătrânul se va fi acomodat deja. Multe cămine însă preferă să nu afișeze un preț clar, pentru a nu lăsa impresia că negociază atunci când prețul final e altul decât cel afișat. Diferența este inevitabilă, pentru că prețul e determinat de starea fiecărui bătrân în parte. Un bătrân care face el diferă de unul care beneficiază de atenția psihiatrului sau unul care nu se poate hrăni singur. Diferă timpul pe care îl petrec medicii și asistenții cu el și, implicit, prețul.

 

4. Fă-ți o listă

Pare de domeniul evidentului, dar o listă te poate ajuta să economisești timp și să faci o alegere mai inspirată.

Pornește de la ce nevoi are părintele tău și fă o listă cu toate lucrurile trebuincioase și tratamentele. Nu-ți fie teamă să fii minuțios! De la o cameră bine luminată, la numărul de paturi, de la comportamentul personalului la specialitatea medicului, mărimea camerei, mobilier și mâncare, toate contează.

Acum ai propriile criterii după care să te ghidezi și vei ști precis ce să ceri. Dacă le-ai făcut bine, căminul care adună cele mai multe criterii bifate, e cel care ți se potrivește.

Listă cămine de bătrâni

De ce nu am făcut lista la Pasul 3? Pentru că acolo am eliminat mare parte din cămine după reguli elementare: se ocupă de boala de care suferă mama/tata? Site-ul inspiră încredere? Îmi permit să plătesc atât? Este la mine în localitate sau suficient de aproape?

Evident că nu va apărea pe listă o casă cu prețuri foarte mari, pentru că oricât de multe criterii ar bifa, tot nu-l vom alege pentru că nu ne lasă bugetul.

5. Sună/lasă-te sunat!

Detaliile care te interesează nu le vei afla de pe site. Așa că va trebui să suni. Sau la fel de bine, poți pune întrebări pe site sau pe e-mail și să lași numărul de telefon să te sune ei. În funcție de cât de repede reacționează vei vedea de la bun început cât de multă importanță acordă clienților.

Poți cere o cotație de preț pentru internarea în căminul nostru sunând la 0722.266.143, pe mail la contact@camin-colosseum.ro sau completând formularul de contact de aici.

Sună cămin de bătrâni

6. Vizitează

Aceasta este proba de foc!

E ocazia ta să vezi condițiile de cazare, dacă locul e igienic și totodată primitor, cum arată bătrânii, în ce stare sunt paturile, cât de mari sunt camerele, dacă au unde se relaxa, unde ieși să facă un pic de mișcare și să respire aer curat. Poți vedea dacă sunt diferențe între cum se promovează și cum arată de fapt căminul.

Vizitează cămin de bătrâni

Pune-i întrebări neașteptate gazdei (spunem gazdă pentru că poate fi administratorul sau poate la fel de bine să fie medicul)! Observă cum reacționează. Cere să vizitezi cât mai mult din cămin. Vizitează și bucătăria! Vezi cât de curată este. Întreabă despre programul de vizitare. Dacă este foarte restrictiv, de exemplu nu se vizitează în timp ce se servește prânzul, fă o vizită-surpriză.

Vorbește direct cu asistentele, nu doar cele care intră de bunăvoie în discuție, ci și cele mai retrase.

Interesează-te dacă mai sunt bătrâni care suferă de aceași boală ca și părintele tău. Cere să discuți cu ei. Cum se simt? Arată binișor sau sunt palizi și reținuți. Observă dacă bătrânii vorbesc între ei.

Nu în ultimul rând, interesează-te cum își petrec timpul, dacă au jocuri de cărți sau rummy, dacă sunt scoși afară la aer, dacă au o pisică, un cățel sau un canar. Este la fel de important ca personalul să-i ajute să fie activi psihic, cum este să se îngrijească de sănătatea lor.

____________________________________________________

Vi s-a părut util acest articol?
Comentați mai jos mai jos și vom răspunde în maxim 24 h!

[schema type=”review” url=”http://camin-colosseum.ro” name=”Cum alegi un Camin de Bătrâni” description=”Cum să alegi un cămin de batrani în 6 pași. ” rev_name=”Cum alegi un Camin de Bătrâni” author=”Cămin Colosseum” pubdate=”2014-01-01″ user_review=”5″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]