Bolnav de Alzheimer? 20 de tratamente pe care trebuie sa le faci (partea I)


Adresăm articolul tuturor membrilor familiilor care au un bolnav de Alzheimer și tuturor îngrijitorilor particulari, atât angajați la domiciliu, cât și celor din centrele de sănătate! 

VEZI PARTEA a II-a

Știm că până când se va găsi un leac împotriva cumplitei boli Alzheimer, suntem vulnerabili în fața ei.

Dar a fi vulnerabili nu înseamnă că suntem neputincioși. Chiar dacă nu există un tratament radical, sunt o mulțime de soluții pentru ameliorarea efectelor bolii. Și ele funcționează cu rezultate uimitoare. Pentru a înțelege mai bine tratamentele, trebuie să înțelegem cauzele.

În cele mai multe cazuri, bolnavul este tratat doar cu medicamentele prescrise, repaos și ajunge să privească ore în șir la televizor, ca să-și omoare timpul. Vă spunem de pe acum că această atitudine face mai mult rău decât bine. Medicamentele nu combat boala, ci doar îi maschează efectele. Privitul la televizor cu greu poate fi numită ”activitate” din moment ce presupune să fii pasiv, nu activ. Televizorul doar reține atenția fără să stimuleze imaginația. Nu lăsați bonavul să se uite la TV mai mult de 2 ore pe zi!

watching-tv1

Înainte de a începe să tratăm Alzheimer-ul, trebuie să fim motivați!

Lipsa de acțiune în lupta cu Alzheimer se datorează atitudinii. Știm că este o boală incurabilă și capitulăm în fața ei. Suntem obișnuiți ca medicina să ne ofere soluții materiale, palpabile: medicamente, injecții și operații. Câțiva ani de acum înainte nu avem șanse să primim așa ceva pentru Alzheimer, deși centrele de cercetare fac progrese remarcabile în sensul acesta. Așadar, în lipsa acestor soluții palpabile, ne pierdem speranța. Aceasta e prima greșeală.

Nu-ți pierde speranța! Da, e adevărat că nu vei vindeca boala, dar vei câștiga ANI întregi de viață și bolnavii vor fi mult mai aproape de starea lor mentală normală. Metodele pe care le prezentăm sunt recomandate de institutele naționale de Alzheimer din SUA și Marea Britanie și testate cu succes pe sute de mii de pacienți. Vei vedea că diferențele dintre bolnavii tratați și cei netratați sunt uriașe!

Reguli de aplicate a tratamentelor:

 • REGULAT: stabilește o oră pentru tratament și tine-te de ea
 • CONSTANT: nu sări peste sesiuni
 • DEDICAT: concentrează-te asupra a ceea ce faci și elimină orice lucru care te-ar putea  distrage
 • OPTIMIST: când începi tratamentul îți trebuie  o stare mentală excelentă, să transmiteți energie pozitivă bolnavului și să nu te dai bătut
 • ALTERNATIV: Alzheimer afectează toate regiunile creierului, iar exercițiile stimulează doar anumite zone, deci nu vom folosi un singur tratament, ci cât mai multe, alternând între ele

Tratamentele

Am pregătit o listă lungă cu tratamente, așa că înarmați-vă cu răbdare și entuziasm, pentru că efectele  se vor vedea cu siguranță în doar câteva săptămâni.

1. Exerciții fizice

Ți se pare ciudat că pentru o boală psihică începem cu exerciții fizice? Nu ar trebui. Scanări ale creierului au arătat că în timp ce facem efort, stimulăm numeroși centri nervoși și se eliberează dopamina, hormonul care ne face fericiți. Mai mult decât atât: exercițiile îmbunătățesc circulația, inclusiv a creierului și aduc o cantitate importantă de oxigen creierului.

Domnul din imagine este lecția vie că ”niciodată nu e prea târziu”. Îl cheamă Robert Durbin, are 64 de ani și până la 57 de ani nu făcuse niciodată exerciții fizice. S-a apucat pentru că era supraponderal și nu se putea juca cu nepoțeii. Nu spunem că ar trebui să faceți ca el, dar este un exemplu de om ca noi toți care s-a depășit pe sine.

article-2515496-19B6DD5900000578-146_634x443

Să nu te sperii dacă bătrânul stă prost cu  sănătatea. Există exerciții fizice pentru orice vârstă și orice condiție. Chiar și imobilizații la pat pot ridica mâinile sau ridica o minge mică desupra capului. Îi va scoate din starea de letargie și le va da un plus de energie. Da, contrar prejudecăților, un pic de efort fizic nu te sleiește, ci îți sporește forțele. Încearcă cel puțin 15 minute pe zi timp de o săptămână și vei vedea că bolnavul se simte mai vioi și are mai multă chef de vorbă.

Vom reveni cu un articol complet despre beneficiile exercițiilor fizice la Alzheimer și cum se fac corect, așa că urmărește pagina noastră!

2. Râzi mai mult

Ai auzit de terapia prin râs? Este cât se poate de reală și chiar funcționează. Studiile arată că cine râde 5 minute într-o zi are:

 • o stare psihică mai bună: reduce stresul
 • rezultate mai bune la muncă: ajută la atenția și concentrarea
 • viața personală mai echilibrată: înlătură angoasa
 • întărește sistemul imunitar: ajută circulația și stimulează producerea de anticorpi
 • este o persoană mai fericită: produce endorfină
 • râsul te întinerește: ajută la regenerarea celulelor

Older people laughing

Răzi și tu cu bătrânul câteva minute în fiecare zi. Este dovedit faptul că râsul în sine ajută la eliberarea endorfinelor și dopaminei, cunoscuți ca ”hormonii fericirii”. Recunoaștem că la început și noi am fost sceptici. Credeam că e placebo, dar funcționează. Încearcă! Ce ai de pierdut? În ciuda zicalei, nimeni nu a murit vreodată de râs.

Dacă nu reacționează la glume, uitați-vă împreună la poze haioase. Râzi tu primul și nu te opri, va începe și el să râdă.

3. Joacă-te

S-a dovedit că jocul nu este doar un comportament în cazul copiilor, ci este o tehnică de învățare, de motivare și de dezvoltare a simțului social. Medicii specialiști în Alzheimer au descoperit că din moment ce boala distruge funcțiile de bază ale creierului, jocul este cea mai bună metodă de a inversa efectele. Astfel, în lipsa unor activități concrete, jocul îl ajută pe bolnav să capete simțul împlinirii unei sarcini. Acesta e un stimulent psihic esențial condiției umane.

09-Sergey-Karjakin-Youngest-Chess-Grandmaster-in-History-1

Unii bătrâni pot juca șah, în timp ce pentru alții pot juca macao. Atenție însă, mulți bolnavi au probleme în reținerea regulilor jocului și nu se pot concentra prea mult timp. Așa că este foarte important să alegeți un joc sau să inventați unul, altfel riscăm să-i frustrăm și să facem mai mult rău. Dacă unii bătrâni pot juca șah, alții vor face un rebus sau, un puzzle sau jocuri de cărți. Pentru bolnavii grav recomandăm să joace între ei ”război”. Iar dacă au probleme cu cărțile prea mari, scădeți numărul cărților, preferabil să conțină cărți de la 2 la 10 sau chiar mai mici.

_______________________________________________________

MAI MULTE TRATAMENTE PENTRU ALZHEIMER