Socializarea la Bătrâni. Cum îi ajută?

Potrivit cercetătorilor, socializarea joacă un rol extrem de important în viața vârstnicilor și este un aspect esențial ce nu trebuie trecut cu vederea. Socializarea cu alți semeni poate adăuga câțiva ani de viață fericiți bătrânului. Interacționarea cu ceilalți este cel mai bun antidot pentru o viață împlinită în timpul perioadei de pensionare.

Persoanele în vârstă care nu se pot baza pe un suport social adecvat sunt mai vulnerabile și mult mai predispuse la dezvoltarea de simptome depresive”

Amelia Dumitrescu, psihoterapeut, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă citată de Revista Felicia.

Bătrânii devin mai comunicativi atunci când se simt ca parte dintr-o comunitate. Vorbesc unii cu ceilalți, comentează știrile împreună, deapănă amintiri, împărtășesc credințe și idealuri sau fac schimb de impresii. Socializarea și petrecerea timpului liber cu scopul satisfacerii nevoilor afective, de recunoaștere socială, de manifestare a experienței de viață, de a interacționa sau de a stabilii relații sociale, poate face minuni în cazul vârstnicilor.

Efectele pe termen lung ale socializării bătrânilor

Socializarea:

  • Întărește starea fizică
  • Îmbunătățește sănătatea cardiacă Continue reading

Arată că-ți pasă de cei Bătrâni!

Este de ajuns să dai un simplu search pe Google ca să observi câți oameni ajunși la bătrânețe au nevoie de ajutor. Sute de mii de pagini de rezultate îți vor oferi o privire de ansamblu asupra problemei cu care bătrânii se confruntă. Neputința de a-i ajuta sau uneori indiferența persoanelor dragi îi fac pe aceștia să se închidă în sine și să se resemneze cu o gândul că au muncit o viață întreagă pentru a ajunge într-o etapă în care tot ce fac este să își aștepte sfârșitul.

Crud nu? Sigur că da, dar am întâlnit de-a lungul timpului la căminul nostru de bătrâni, o mulțime de vârstnici care se rugau lui Dumnezeu în fiecare seară să-i ia mai repede, cu toate că au au o familie iubitoare care îi vizitează ori de câte ori are ocazia și în ciuda faptului că ne străduim să le facem șederea cât mai plăcută.

Arată că îți pasă!

Atunci când cei dragi nouă ajung într-o perioadă în care nu mai pot avea grijă de ei singuri, ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a le ușura bătrânețea. Astfel putem să le mulțumim pentru modul în care au avut grijă de noi, ne-au crescut, ne-au oferit toată atenția și dragostea și ne-au făcut ceea ce suntem astăzi.

Bătrânii ajung într-un impas la apusul vieții. Îndatoririle cresc, responsabilitățiile sunt mari, apar diferite afecțiuni, iar sarcinile pe care le îndeplineau înainte nu mai par atât de simple. La toate acestea se adaugă și sentimentul de singurătatea, sentiment care demoralizează și dăunează poate mai mult ca o boala, bătrânilor.

Decizia de a-i face o viață mai bună celor dragi cade în mâinile tale. Tu trebuie să te gândești extrem de serios la ce le trebuie, ce poți face pentru ei și cum anume îi poți ajuta să își treacă peste ultimii ani cu demnitate. Am vorbit într-un articol precedent despre plusuri și minusurile pe care le au plasarea într-un cămin de bătrâni din București versus servicii de asistență la domiciliu.

Tu ești cel care ar trebui să ia decizia aceasta de dragul celor dragi!

Tu ești cel care ar trebui să iei decizia aceasta de dragul celor dragi!

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, ar trebui să-i arăți vârstnicului drag, că îți pasă. Dacă decizi să optezi pentru plasarea acestuia într-un cămin de bătrâni din București trebuie să îi spui cât de mult îi poate schimba viața în bine. Va putea beneficia de asistență medicală la orice oră, va avea parte de momente frumoase alături de tine în timpul vizitelor și se va putea bucura de un confort ireproșabil. Cât despre singurătate, ar trebui să îi spui cât este de important pentru el să fie înconjurat de persoane care îi pot înțelege situația.

Socializarea cu oameni care înțeleg situația în care se află îi va face bătrânului extrem de bine. Oricât de tare ai încerca să îi fii alături și să îi explici că îi înțelegi situația, pur și simplu, nu poți. Pentru că, adevărul este că nu îl înțelegi. Tu ești în floarea vârstei, ai toată viața înainte, îți poți asuma riscuri, ai mai multă putere atât fizică cât și psihică ca el, ești capabil să faci multe lucruri, ieși, socializezi, ai energie, etc. Bătrânii, din păcate, nu pot face multe din aceste lucruri.

Contactează-ne la 0722.266.143 și hai să discutăm despre cum centrul nostru de sănătate îi poate schimba viața în bine celui drag ție ajuns la vârsta bătrâneții!

Depresia la Bătrâni – Semne și Tratament

Depresia la BatraniSchimbările majore prin care trec cei în vârstă odată cu trecerea anilor precum: ieșirea la pensie, moartea partenerului de viață, izolarea de cei din jur, sau problemele medicale duc la depresie. Efectele imediate ale acestei afecțiuni îi fac pe bătrâni să își piardă pofta de viață, energia, apetitul, somnul si duc la probleme majore de sănătate.

Cu toate acestea, depresia este o boală care apare aproape inevitabil la bătrânețe, iar în acest caz, important este să se depisteze din timp simptomele pentru se putea stopa acest proces.

Semne și simptome ale depresiei la bătrâni

  • Tristețe, mâhnire

  • Oboseală

  • Abandonarea sau pierderea interesului pentru orice activitate menită să le ridice moralul sau să îi mențină ocupați, începând de la hobby-uri și până la tabieturile zilnice pe care bătrânul le avea înainte Continue reading